Založ si blog

Ako si zvýšiť SEBAVEDOMIE # 4 / 6

Existujú dvaja najväčší nepriatelia zdravého sebavedomia. Jedným z nich je strach, ktorý sme sa naučili prekonávať v predchádzajúcej časti. Tým druhým je pocit viny ktorému sa pozrieme na zúbok práve teraz.

 

Moje meno je František Kozáček a vítam vás pri 4. časti nášho mini seriálu o tom ako si zvýšiť SEBAVEDOMIE. Túto časť si môžete pozrieť aj vo forme videa: Ako si zvýšiť SEBAVEDOMIE # 4 / 6

 

Už o chvíľku vám prezradím jednoduchý, ale účinný návod na to, ako sa dokážete zbaviť pocitu viny, ktorý býva často krát veľmi nepríjemný.

Pocit viny pozná asi každý jeden z nás. Často krát nás pocitom viny infikujú už naši rodičia, neskôr učitelia a na záver to doklepne náš partner.

 

Veď posúďte sami. Počuli ste už niekedy túto vetu?

 

Ak budeš takýto, nik sa s tebou nebude kamarátiť!

Alebo…

Ty ma vôbec nemáš rád, keď sa takto správaš!

 

Tieto „nevinné“ vety však nie sú nič iné, ako psychické vydieranie, ktoré však môže z dlhodobého pohľadu ruinovať sebavedomie, hlavne u malých detí.

Potom sa nemôžeme čudovať, že sa cítime previnilo, keď máme vystúpiť z rady a ukázať svoju výnimočnosť, alebo jedinečnosť. Veď nás predsa učili nevyčnievať.

 

Naše úspechy sú často krát brané za samozrejmosť. Naproti tomu naše neúspechy, alebo chyby sú nám dlhodobo vyhadzované na oči.

Výsledkom sú však naše pocity viny a menejcennosti. Veľmi veľa ľudí potom žije životy podľa predstáv svojich rodičov, partnerov, alebo spoločnosti namiesto toho aby žili život podľa seba.

 

Ak sa teda cítite za niečo vinný je veľmi dôležité rozlišovať prečo sa tak cítite.

Čo to spôsobilo?

 

Dám vám príklad. Ak si požičiam od vás auto a nabúram ho, potom je prirodzené, že budem mať pocit viny. Ak sa vám však ospravedlním, dám vaše auto opraviť a všetko vyriešim k vašej spokojnosti, potom už nemám dôvod sa tým ďalej zožierať.

 

Zakaždým, keď cítiš pocit viny spýtaj sa samého seba tieto 2 otázky:

1. Aký mám dôvod sa takto cítiť?

2. Ako viem tento pocit viny odstrániť?

 

Veľmi veľa ľudí sa však trápi aj niekoľko mesiacov pocitom viny, že nešportujú, že jedia veľa čokolády, alebo trávia málo času s deťmi. Takéto pocity viny sú však úplne zbytočné, pretože na ne existuje jednoduché riešenie.

 

Tým riešením je akcia – čin.

 

Jednoducho, ak chcete začať športovať tak začnite a nešpekulujte nad tým. Ak chcete prestať jesť čokoládu, tak prestaňte. Práve naša akcia je jednoduchým, ale účinným riešením, ktorým dokážeme odstrániť ohromné množstvo našich pocitov viny.

 

Týmto sme sa dostali na koniec 4. časti nášho mini seriálu Ako si zvýšiť SEBAVEDOMIE.

 

Už teraz sa môžete tešiť na posledné 2 časti, pretože vám ukážem konkrétne techniky, ktoré vám pomôžu si svoje sebavedomie zvyšovať v každodennom živote.

 

Želám vám zdravé sebavedomie a teším sa na stretnutie pri ďalšej časti.

Komplex Menejcennosti Je Už Minulosťou!

30.08.2013

Podľa psychológov až 95% ľudí trpí pocitom menejcennosti !! To znamená, že až 19 ľudí z 20-tich žijú s presvedčením, že „Nie sú dosť dobrí!“ Takéto sebatrýznenie je však úplne zbytočné, pretože si stačí uvedomiť 1 dôležitú skutočnosť a pocity menejcennosti SÚ FUČ!! Ak teda máte teraz odvahu vstúpiť medzi 5% vyvolených ľudí, ktorí [...]

Ako si zvýšiť SEBAVEDOMIE # 6 / 6

25.07.2013

V nasledujúcich 4 minútach sa dozviete čo je pre zdravé sebavedomie naozaj najdôležitejšie. A nie len to… Získate tiež 3 jednoduché, ale účinné techniky, ktoré vám pomôžu lepšie rozvinúť to najcennejšie čo na tomto svete máte. Vitajte v poslednej 6. časti nášho mini seriálu o tom ako si zvýšiť svoje SEBAVEDOMIE. Volám sa František [...]

Ako si zvýšiť SEBAVEDOMIE # 5 / 6

18.07.2013

Dnes sa spoločne ponoríme do praxe. V tomto krátkom článku spoznáte 2 osvedčené techniky, ktoré vám pomôžu zvyšovať si svoje sebavedomie každý deň. A viete čo je super? Zaberú vám len minimum vášho času. Vitajte v 5. časti nášho mini seriálu o tom ako si zvýšiť SEBAVEDOMIE. Volám sa František Kozáček, som motivačný spíker a autor unikátneho video [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

Frantisek Kozacek

Motivačný spíker, tréner a autor unikátneho video tréningu 3 KĽÚČE K VÁŠMU ŽIVOTU. Zapojte sa do tréningu ZDARMA aj Vy na EnjoyEmotions.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 67788x
Priemerná čítanosť článkov: 7532x

Autor blogu